TBMM’nin Açılması
I. TBMM’NİN AÇILMASI ( 23 Nisan 1920 ): Sinop Milletvekilinin öğlen namazı sonrası yaptığı konuşmayla açıldı. AMAÇ: Vatanı kurtarmaktır. Bu yüzden I. TBMM döneminde siyasi parti kurulmasına ve devrim hareketine…
I. TBMM’NİN AÇILMASI ( 23 Nisan 1920 ): Sinop Milletvekilinin öğlen namazı sonrası yaptığı konuşmayla açıldı. AMAÇ: Vatanı kurtarmaktır. Bu yüzden I. TBMM döneminde siyasi parti kurulmasına ve devrim hareketine…
Bizim zamanımızın değilde biraz daha yeni nesilin oyun aleti.Hani bu pokemon çizgi filimlerin televizyonlarda yayınlandığı dönemde bu oyunu oynanırdı. Daha sonra pokemonlar gibi 4 – 5 yaşındaki çocukların uçmak istemisi…
KAYNARTAŞ İLKÖĞRETİM OKULU 2011-2012 ÖĞRETİM YILI SOSYAL BİLGİLER DERSİ 6.SINIF 2. DÖNEM 1. YAZILI TEST SINAV S.1) Aşağıdakilerden hangisi doğal kaynaklarımızdan değildir? a) Madenlerimiz b) Topraklarımız c) Ormanlarımız d) Antik…
WİLSON İLKELERİ: ð ABD savaşa girerken İngiltere ve Fransa’ya bu ilkeleri uygulamaları şartını koştu. İngiltere ve Fransa başta bu ilkeleri kabul ettiler fakat savaş bitince kabul etmediler. AMAÇ: İngiltere’nin önünü…
TOPLUMSAL ALANDA ISLAHATLAR: 1) Devlet memurlarına tıraş olma, fes ve pantolon giyme zorunluluğu geldi. 2) Devlet dairelerine padişahın resmini asma geleneğini başlattı. 3) Posta ve Karantina (bulaşıcı hastalıklarla savaşma örgütü)…
1. TEKKE, ZAVİYE VE TÜRBELERİN KAPATILMASI (1925): Sosyal yaşamın laikleşmesi içindir. Dolayısıysa laiklik ilkesiyle ilgilidir. TEKKE: Tarikat merkezi ZAVİYE: Tekkeye bağlı kurumlar. Ø Çağdışı kalmış kurumlar olmaları, halkın dini duygularını…
1. İZMİR İKTİSAT KONGRESİ ( 17 ŞUBAT 1923 – I. Lozan ile II. Lozan arası): Misak-ı İktisadi kararları alındı. Genel itibariyle Milliyetçilik ilkesi ile ilgilidir. Ø Hammaddesi yurt içinde bulunan…
TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU ( 3 MART 1924): Cumhuriyetçilik dışında diğer 5 ilkeyle direkt ilgilidir. Eğitim Öğretim Birliği kanunu demektir. Eğitim programları millileştirildi.(milliyetçilik) Eğitim programları çağdaşlaştırıldı. ( İnkılâpçılık) Eğitim dinin etkisinden…
HUKUK ALANINDA YAPILAN DEVRİMLER: AMAÇ: Hukukta var olan ikiliği ortadan kaldırmak.( Tanzimat fermanıyla nizamiye mahkemeleri açılmıştı) Türk hukuk kurallarını laikleştirmek ve çağdaşlaştırmak.. 1. TÜRK MEDENİ KANUNU ( 17 Şubat 1926…
3. TÜRK TARİH KURUMU – TTK ( 1931 ): ( Milliyetçilik ilkesiyle ilgilidir) AMAÇ: Türk tarihinin sadece Osmanlı tarihiyle sınırlı olmadığını, yaklaşık 2500 – 3000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu…