1. DÜNYA SAVAŞI (1914–1918)
Genel Nedenleri

1- Fransız İhtilalinin Sonuçları: Fransız İhtilali ile yayılan düşünceler köklü değişikliklere neden oldu. Milliyetçilik hareketleri ile İtalya ve Almanya kurulmuş Bu iki devletin kurulması siyasi dengeleri bozdu ve 1.Dünya Savaşına neden oldu. 1830 ve 1848 İhtilalleri bu fikirden dolayı çıkmıştır. Milliyetçilik hareketlerin etkisi ile uluslar kendilerini yönetenlere karşı ayaklanmıştır.
2- Sanayi İnkılâbı: Hammadde ve pazar arayışları sömürge devletleri arasındaki rekabeti artırmıştır. Bundan dolayı devletler silahlanma yarışına girmiş, çıkar çatışmaları da bloklaşmalara neden olmuştur.

çanakkale savaşı’nın sonuçları nelerdir

Özel Nedenler

1- Almanya, sanayisi için maden kömürü olan Fransa toprağı Alsas-Loren’i işgal etmesi, Donanmasıyla İngiltere’nin sömürgelerini tehdit etmesi, Avusturya Macaristan, Bulgaristan ve Osmanlıyı pazar olarak görmesi, Balkanlarda Panslavizm’i yaymaya çalışan Rusya’ya karşı mevcut durumun devamını savunması
2- İtalya’nın Akdeniz’de güçlü olmaya çalışması ve Almanya’nın İtalya’yı desteklemesi,
3- Avusturya Macaristan Rusya’nın Panslavizm’i politikasına karşı güvenliğini sağlamaya çalışması ve Sırbistan’ı ortadan kaldırmayı planlaması, İtalya ile Dalmaçya Kıyıları Sorununun çıkması, Almanya’ya yakınlaşması,
4- İngiltere, büyük sömürgelere ve donanmaya sahipti. Bu üstünlüğünü Almanya’nın tehdit etmesi ve Almanya’ya karşı her girişime destek vermesi,
5- Fransa, Almanya’dan Alsas Loren’i almak istemesi ve İngiltere ile Almanya için işbirliği yapması,
6- Rusya, Balkanlarda Panslavizm’i yayarak etkinliğini artırmak istemesine karşı Avusturya-Macaristan ve Almanya’nın da etkinliğini artırmak istemesi, Boğazlara hâkim olarak sıcak denizlere inmek istemesi,
7- Bulgaristan, 2. Balkan savaşında verdiği toprakları almak için Almanya ile yakınlaşması,
8- Osmanlının, kaybedilen yerlerin geri almak için Almanya ile işbirliği yapması,

İttifak Devletleri: Almanya, Avusturya-Macaristan, İtalya
İtilaf Devletleri: İngiltere, Fransa, Rusya

sosyal bilgiler

NOT: 1. Dünya Savaşı başladıktan sonra Osmanlı ve Bulgaristan da İttifak devletlerine katılmıştır. İtalya, Sırbistan, Japonya, Romanya, ABD ve Yunanistan İtilaf Devletlerine katılmıştır.

NOT: 1914’de Avusturya-Macaristan veliahtı ve eşini bir Sırplı öldürmesi sonucu Avusturya Sırbistan’a savaş açtı. Rusya ve Fransa Sırbistan’ı destekleyince Almanya da Avusturya’nın yanında yer aldı. Almanya’nın Belçika’ya savaş açması ile İngiltere Belçika’nın yanında yer alarak savaş denizlere yayıldı. Japonya Uzakdoğu’daki Alman sömürgelerini ele geçirdi ve en kısa sürede amacına ulaşan devlet oldu.

43 thoughts on “1.Dünya Savaşının Özel ve Genel Nedenleri”
  1. Cok kotu olmus kendinizi rezil etmissiniz paylasmasaydiniz deeeerrrmisim cok guzel olmus insallah guzel alirim :)))

  2. Cok kotu olmus kendinizi rezil etmissiniz keske paylasmasaydiniz deeeeerrrmisim cok guzel olmus yazilim vardi insallah guzel alirim :))))

  3. ya çok iyisiniz çok teşekkürler sizin sayenizde hocanın gözüne girdim allah bin kere razı olsun

  4. beyler!!!!helal olsun hoca bana 95 vermedi attım 100 verdi yanında sözlü notu derken pat kendimi burda buldum proje ödevimde yardımcı oldunuz helal olsun lan size!!!!

  5. Çok uzun yazmışsınız ama genede güzeldi. Bunu yazanının ellerine bin sağlık çok iyi yazmışsınız ALLAH

  6. Çok uzun yazmışsınız ama genede güzeldi. Bunu yazanının ellerine bin sağlık çok iyi yazmışsınız

  7. Ben burada ne ogrenmek isrltiyorum onlar bana ne veriyor ben gorunir sonuclarini istiom o bana ne veriyo lan bunr be amk . Haytin amk be bu nasil nir dunya

  8. güzelllll bayıldımmm süperdiiiiiii çok lazımdı siz halletmişsiniz bile sağolunnnn

  9. araştırma ödevimdi biraz zor olsada yaptım hoca bundan sözlü puanlarını verecek

  10. Sonda ki Not asıl gerekli olanıydı bana. Çok teşekkürler.

  11. çok güzel bir site çok güzel hazırlanmış teşekkürler

  12. offf çok sıkıcı bi konu ama ii oluyo yazılı olcaz umarım aklımda tutabilirim

  13. çok güzel hazırlanmış bir sayfa aradığım konuyu direk buldum yani bayıldım …süper bu site…:) :D

  14. Bizim hoca tam da böyle birşey istemişti.Karneye geçecek bir nottu.100 aldım. :) :) :) :)

  15. Süper valla ödevime yardımcı oldu :) teşekkürler

  16. Allah razı olsun walla bu arastırma ödevi çok sağolun ilaç ibi geldı SAğol Teşekkürler Admin…

  17. hocam begenirmi bilmiyom inşallahta begenir yoksa bir daha bu siteye girmem

  18. Gerçekten de çok güzel olmuş. Hoca da tam böyle istemişti zaten :)

  19. ellerinize sağlık ama çıkmış sorular olsaydı keşke :(

  20. 1 Birinci Dünya Savaşının Nedenleri ve Sonuçları
    1.dünya savaşının nedenleri ve sonuçları
    Nedenleri:
    – ham Madde ve sömürge arayışı.
    -İngiltere ve Almanya arasındaki ekonomik rekabet.
    -silahlanma yarışının hızlanması.
    -Fransız ihtilalinin getirdiği milletçilik akımının etkisi.
    -Fransızların alsos-loren bölgesini Almanlardan geri almak istemesi.
    -devletlerarası bloklaşma.
    -Avusturya’nın ve Rusya’nın balkanlar üzerindeki çıkar çatışmaları.
    -siyasi birliğini geç tamamlayan Almanya ve İtalya’nın siyasi dengeleri değiştirmesi.
    Üçlü ittifak:
    Almanya, Avusturya-Macar imparatorluğu, İtalya (1915’e kadar), Bulgaristan, Osmanlı devleti
    Üçlü itilaf:
    İngiltere, Rusya, Fransa, İtalya (1915’ten sonra), Sırbistan, Japonya, Romanya, Portekiz, a.b.d. brezilya, Yunanistan
    Osmanlı devletinin savaşa girmesi
    Osmanlı devleti önce tarafsızlığını ilan etti. Almanya Osmanlı’nın jeopolitik konumundan yararlanarak yeni cephelerin açılmasını sağlamak ve halifelik sıfatından yararlanmak için savaşa girmesini istedi.
    İtilaf devletleri Osmanlı devletinin savaşa girmemesi için kapitülasyonların kaldıracağını ve maddi yardım yapılacağını açıkladı. İttihat ve terakki yönetimi Almanların savaşı kazanacağını ve kaybedilen Toprakların geri alınacağını düşünerek kapitülasyonların tek yanlı olarak kaldırıldığını ilan etti. Midilli ve yavuzlu adı verilen alman gemileri Rus limanlarını bombaladılar. Bu olay sonucunda Osmanlı savaşa girmiş oldu.
    1. dünya savaşı’nda Osmanlı devleti’nin savaştığı cepheler
    Kafkasya cephesi:
    Osmanlı devleti doğu Anadolu’da Ruslarla savaştı. Ruslar 1914 yılının aralık ayında doğu ana doluya saldırdı. Enver paşanın yönettiği karşı taarruz, şiddetli soğuklar yüzünden başarısız oldu. Bu nedenlerden dolayı Sarıkamış ve yöresinde askeri birliklerimiz çok kayıplar verdi.
    1916 yılında muş ve Trabzon’u ele geçirdi. Ancak Çanakkale savaşlarından sonra gönderilen Mustafa kemal, muş ve Bitlis’i Ruslardan geri aldı.1917 Rus ihtilali, Kafkas cephesi’nde savaşın durmasına neden oldu.
    Kanal cephesi:
    Osmanlı Devleti, Mısır’da yeniden egemenlik kurmak ve Süveyş kanalı’nı ele geçirmek amacındaydı. Bu kanal Osmanlılar tarafından alınırsa, İngilizlerin, sömürgeleriyle olan bağlantısı kesilecek ve oralara n aldığı Asker ve malzeme desteği önlenecekti.
    Bu yüzden Osmanlı Almanya’nın etkisiyle İngilizlerin Elinde bulunan Süveyş kanalı’na bir saldırı düzenledi.(1915) ancak gerekli önlemler alınmadan, hazırlıksız olarak yapılan savaşta İngiliz birlikleri karşısında başarılı olamadı. İngilizler, Sina yarımadası’nı ele geçirerek Suriye sınırına dayandı (1916)
    Hicaz ve yemen cephesi:
    Bir kısım Osmanlı birlikleri kutsal yerleri korumak için bu bölgede İngilizlerle çarpıştı.
    Ancak Sina’da gerek çölün olumsuz koşulları gerekse güçlü İngiliz kuvvetleri karşısında bir sonuç alınamadı.
    Osmanlı devleti bu cephede, İngilizler Veonların kışkırttığı Araplarla mücadele etmek zorunda kaldı. Bu cephede İngiliz üstün duruma geçti.
    Irak cephesi:
    İngilizler, Türk kuvvetlerinin İran’ a girmesi ve Hindistan’ı tehdit etmesini önlemek istiyordu. Ayrıca, kuzeye çıkarak Ruslarla birleşmek amacındaydılar. Irak petrollerini ele geçirmeyi planlayan İngiltere, Basra’ya asker çıkardı. İngiliz birlikleriyle savaşan Osmanlı kuvvetleri başarılı oldu.
    Küt’ ül amare denilen yerde, İngiliz kuvvetleri geri çekildi(1915). Ancak elde edilen bu başarı uzun sürmedi. Yeniden Basra’ya asker çıkaran İngilizler, 1917 yılında Bağdat’ a girdiler.
    Suriye ve Filistin cephesi:
    Bu cephede Türk kuvvetlerine, yıldırım ordular grup komutanı olan alman general liman
    Von Sanders komuta ediyordu. Bu general, ateşkes hükmü gereğince görevden alındı, yerine Mustafa kemal paşa atandı. Suriye cephesi’nde İngilizlere karşı bazı başarılar kazandı. Mustafa kemal paşa, bugünkü Suriye sınırımızı savunmak için önlemler aldı.
    Galiçya, Romanya ve Makedonya cepheleri:
    Osmanlı devleti, Avrupa cephelerine kuvvet göndererek, kendi bağlaşıklarını desteklemişti gönderilen kuvvetler 1916–1917 yıllarında Avrupa cephelerinde muharebelere katıldılar. Rusya, Romanya ve Fransa’ ya karşı mücadele ettiler.
    Çanakkale cephesi:
    Türk tarihinin kaderini değiştiren, Türk milletinin vatanını savunmak için canını feda etmekten çekinmediği önemli bir savaştır.
    İtilaf devletlerinin bu cephedeki amacı; Rusya’ya silah yardımı yaparak bu devletin doğu Avrupa’ya yönelik saldırısını kolaylaştırmak, Almanya’nın doğuya yayılmasını önlemek, boğazlar ve İstanbul’ u alarak Osmanlı devleti’ni savaş dışı bırakmaktı.
    İngiltere ayrıca, mısır’daki varlığını güvence altına almak, Ortadoğu’daki zengin petrol yataklarına sahip olmak istiyordu.
    İtilaf devleri, Çanakkale boğazı’ndan geçmek için, Şubat 1915’ten itibaren saldırıya geçtiler. Güçlü top atışı ve
    Nusret mayın gemisinin önceden boğaz’a döktüğü mayınlar yüzünden başarısızlığa uğradılar. 18 Mart 1915′ te, daha büyük bir saldırı başlattılar. İtilaf devletleri’ nin savaş gemilerinin bir kısmı batırıldı, bir bölümü ise saf dışı edildi.
    Böylece Çanakkale’yi denizden geçilemeyeceğini anladılar. Bunun üzerine 25 Nisan tarihinde Gelibolu yarımadası’ nda
    Seddülbahir ve Arı burnu kıyılarına çıkarma yaptılar.
    Amaç; Çanakkale’yi karadan geçmekti. İçlerinde Avusturya ve yeni Zelandalı askerlerden oluşan
    Anzakların da bulunduğu itilaf devleti’nin birlikleri, karşılarında Mustafa kemal’ i ve onun inançlı askerlerini buldular.
    Türk ordusu, bu cephede büyük bir zafer kazandı. Boğazlar ve İstanbul’a yönelen tehlike önlendi. İtilaf devletleri amaçlarına ulaşamadılar. Bu cephede kazanılan zafer nedeniyle savaş bir süre uzadı.
    Sonuçları:
    1.Avrupa ve Asya’da devletlerarası dengeler bozulmuş, Osmanlı, Avusturya-Macar imparatorluğu ve Rusya tarihe karıştı.
    2.Polonya, Çekoslovakya, Yugoslavya ve Macaristan kuruldu.
    3.yeni siyasi rejimler ortaya çıktı.
    4.yenilen devlerin imzaladığı ağır antlaşmalar 2. dünya savaşına ortam hazırladı.
    5.sömürgecilik isim değiştirerek “mandacılık” adı altında devam etti.
    6.Osmanlı devleti parçalanmış Hıristiyan azınlıktan sonra Müslüman Araplarda bağımsızlıklarını ilan etti.
    7.a.b.d. bu savaştan sonra Avrupa politikasına karışmaya başladı.
    8.cemiyet-i akvam kuruldu.

  21. Hoca arastirma odevi ve sozlu notu olarak vermisti cok iyi olmus valla harikasiniz

  22. Araştırma ödevimdi… Hoca bunu bana verdiğinde AHA DA YANDIM! demiştim. Süpersiniz, bayıldım :D

  23. valla çok ii oldu sınavım vardı ve bu konulardandı 92 aldım çokk saolun :)))

  24. süpeer valla çok tesekkürler sözlü olcaktıık bunlardaan çok iyi olmuuş :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir