1. Balkan Savaşı
Hasta adam olarak adlandırılan Osmanlı’dan bütün dünya bir parça koparmak niyetindeydi. Bu niyetle yanıp tutuşan balkanlardaki slav devletleri Rusya’nın önderliğinde bir araya geldiler. Topraklarını genişletme amacı güden bu devletler, Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ ve Yunanistan’dı. Amaçları doğrultusunda birleşen ve Osmanlı’ya karşı savaşmak için hazırlık yapan bu devletlerin hazırlıklarını Osmanlı Devleti farkedemedi ya da ettirilmedi.
Almanlardan silah alan bu devletler izin alarak Osman toprağı olan Selanik’ten bu silahları marşlar eşliğinde geçirdiler. Tehlikenin farkında olmayan Osmanlı’da o dönemde balkanlardaki askerlerini terhis etmekle meşkuldü. Bir de ordunun içine siyasetin karışması ve Subayların İttihatçılar ve diğerleri olarak ikiye ayrılması bu duruma tuz biber ekmişti.
Aslında savaş başlamadan kaybedilmiş gibiydi. Toplu bir şekilde hücuma geçen balkan devletlerine karşı ordu doğu batı olarak iki kola ayrıldı. Bu kolların içinde bulunan subayların siyasi görüşleri zıt olduğu için birbirlerine yardım etmek yerine, birbirlerinin yok olmasını izlediler. Yıllarca süren askeri birikim ve techizat stokları kısa bir süre de yok edildi. Ordunun ilk olarak doğu cephesi çöktü. Bulgarların amansız saldırı sonunda geri çekilen doğu cephesi askerilerine, büyük bir hezimete uğrayan batı cephesi askeri eklendi. Tecrübesiz ve siyasete bulaşmış subaylar yüzünden çok çabuk biten savaşa karşı Osmanlı destek birliği bile yollayamadı. Aynı zamana denk gelen Trablusgarp Savaşı’da Osmanlı’nın belini iyice büktü.
Balkanlarda binlerce müslüman Türk, Pomak ve Arnavut katlediliyordu. Bu durumdan kurtulmaya çalışan müslümanlar akın akın Anadolu’ya doğru göç ediyordu. Evlerini yurtlarını, atalarının mezarlarını bırakan göçmenler arkalarına bile bakmadan İstanbul’a geldiler. Bulgarlar, Sırplar ve Yunanlar onların bıraktıkları köyleri yakıp yıkıyordu. Bulgarlar Çatalcaya kadar gelip İstanbul’u tehdit etmeye başladığında Osmanlı barış istemek zorunda kaldı.
Taraflar arasında barış anlaşması 1913 yılının Mayıs ayında Londra’da imzalandı.
Londra Antlaşması‘na göre:
Arnavutluk bağımsızlığını kazandı. Girit Adası Yunanistan’a verildi. Osmanlı İmparatorluğu’nun Trakya sınırı Edirne ve Kırklareli illerini dışarıda bırakacak şekilde Midye-Enez Hattı olmuştur.
Rusya’nın liderliğinde toplanan Balkanlardaki Slav devletleri, kendilerince belirledikleri Türkleri balkanlardan atma planını gerçekleştirmişlerdi. Bu plan gerçekleşince kendi aralında, sen çok aldın, ben az aldım kavgasına tutuştular bu da 2. Balkan Savaşına neden oldu.
Tanesir Çikolata Tarihi markasıyla TANGESIR TARİH ÜRÜNLERİ, size tarihin içindeki fındıkları doldurduğumuz ve Muz, Kahve, Kakao, Çilek, Süt, Koyu gibi farklı lezzetlerle çikolatayla kapladığımız Tarihin eşsiz ürününü Çikolata stiline sunmaktan gurur duyar. ve yakında daha fazla Lezzet ekleyeceğiz.
TANGESIR DATE PRODUCTS with its brand Tangesir Chocolate Date is proud to bring you the unique product of Date into Chocolate style where we fill nuts inside date and cover the whole with chocolate with different tastes such as Banana, Coffee, Cocoa, Strawberry, Milk, Dark and will be adding more Tastes soon.
þÿA1H4¯’G