TOPLUMSAL YAŞAYIŞIN DÜZENLENMESİ
Toplumsal Alanda Yapılan İnkılaplar
Tekke, Zaviye Ve Türbelerin Kapatılması
30 Kasım 1925’te çıkarılan bir kanun ile Tekke ve Zaviyeler kapatıldı. Aynı kanunla; şeyhlik, dervişlik, seyitlik, çelebilik, emirlik, naiplik, büyücülük, muskacılık, türbedarlık gibi unvanların kullanılması yasaklandı.
Şapka, Kılık-Kıyafet İnkılabı : Osmanlı Devletinde kıyafet birliği yoktu. Devlet görevlileri rütbelerini gösteren cübbe, kürkler ve sarıklar giyerdi. Müslüman din adamları sarıklı olarak, öteki dinlere mensup din adamları da kendi dinsel kıyafetleriyle dolaşırdı. Halk ise istediği kıyafetle günlük hayatını yaşardı.
II. Mahmut döneminde kılık-kıyafette düzenleme çabası gösterilmiştir. Bu dönemde özellikle erkekler, Tunus’ta ve Balkanlı Yunanlılarda kullanılan fes giymeye başlamışlardı.
toplumsal alanda yapılan inkılaplar
Mustafa Kemal, 1925 yılı Ağustos ayında Kastamonu’da bir gezide başında şapka ile halka hitap etti. Bu olaydan sonra “Şapka Giyilmesi Hakkında Kanun” kabul edildi. Aynı yıl, hangi dinden olursa olsun din adamlarının dini kıyafetlerini yalnızca ibadet yerlerinde giyebilecekleri kararlaştırıldı. Her dinin en rütbeli kişisi bu kuralın dışında bırakıldı.
Soyadı Kanunu’nun Kabulü ( 21 Haziran 1934 ) : 1934 yılında kabul edilen bir kanun ile herkese gülünç ve ahlaka aykırı olmamak kaydıyla soyadı alma zorunluluğu getirildi. Mustafa Kemal’e de özel bir kanun ile ATATÜRK soyadı verilmiştir.
Takvim, Saat Ve Ölçülerde Değişiklik : Osmanlı Devletinde Hicri ve Rumi Takvim kullanılmaktaydı. 1925 yılında çıkarılan bir kanun ile Miladi Takvimin kullanılmasına başlandı. Güneşin doğuşu ve batışına göre ayarlanan alaturka saat yerine de modern saat ölçüsünün kullanılmasına geçildi.
1931 yılında da arşın ve endaze yerine metre; okka yerine kilo gibi ölçüler kullanılmaya başlandı. Hafta tatili de ticaret hayatının gereği olarak Cuma gününden Pazar gününe alındı.
Kaynak:egitimhane