Kuvay-ı Milliye Birliklerinin Kuruluşu ve Düzenli Orduya Geçiş

Başlatan Sosyal Bilgiler1, Ekim 17, 2008, 09:11:11 ÖS

« önceki - sonraki »

Sosyal Bilgiler1

Kuvay-ı Milliye Birliklerinin Kuruluşu ve Düzenli Orduya Geçiş 
   Kurtuluş savaşının zaferle sonuçlanmasını kesinleştiren en önemli mücadeleler Batı cephesinde gerçekleştirilmiştir.Bu cephe Anadolu'daki diğer cephelerden daha sonra kapanmış bu nedenle TBMM için ayrı bir öneme sahip olmuştur.
   15 Mayıs 1919'daİzmir'in Yunan ordusu tarafından işgal edilmesi üzerine Batı'daki çatışmalar başlamıştır. Yunan ordusunun işgalinin ilk gününden itibaren bölgedeki azınlıkları da kışkırtarak yaptıkları katliamlara karşı Türk halkının ilk silahlı tepkileri düzensiz ve kişisel olmuştur. Ancak kısa bir süre içindeİzmir çevresinde Yunan ordusuna karşı çok sayıda "Kuvay-ı Milliye" birliği kurulmuştur.
    Batı Anadolu'da düzenli birliklerin kuruluşuna kadar işgalci Yunan ordusuna karşı savunmanın temelini "Kuvay-ı Milliye" birlikleri oluşturmuştur. Fakat Yunan ordusununİzmir'den sonra Ödemiş Ayvalık ve Aydın'ı da işgal ederek yayılmasını sürdürmesi karşısında Kuvay-ı Milliye birlikleri yeteri kadar başarılı olamamışlardır. Bu sırada TBMM'nin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'daki isyanlar ve işgallerle uğraşması Batı Anadolu'daki direnişin yeterli derecede desteklenmesini önlemiştir.
    Batı Cephesinde Kuvay-ı Milliye birliklerinin yetersiz kalması yeni gelişmelere neden olmuştur. Redd-iİlhak Cemiyetinin çalışmaları sonucunda Balıkesir ve Alaşehir Kongreleri toplanmıştır. Bu kongrelerde Batı cephesindeki direnişin bir tek merkezde toplanması ve Yunan ordusuna karşı asker toplanması kararlaştırılmıştır.
    Sivas Kongresinde temsil heyeti Ali Fuat paşa'yı Batı cephesi komutanı olarak atamış böylece Batı cephesindeki faaliyetler Temsil heyetinin denetimine alınmıştır.
   Ali Fuat Paşa TBMM'nin açılmasından sonra da Batı Anadolu'daki Kuvay-ı Milliye birliklerini yönlendirerek birlikte hareket etmelerini sağlamaya çalışmıştır. Fakat bu birliklerin çoğunun askeri disiplinden yoksun olması nedeniyle başarılı olamamıştır.
   Yunan ordusu Kuvay-ı Milliye birliklerinin düzensiz hareketlerinden yararlanarak işgallerini genişletmeyi başarmıştır. Bu sırada Yunan ordusunun Gediz bölgesine büyük bir askeri yığınak yapması Kuvay-ı Milliye birliklerini harekete geçirmiştir. Ali Fuat paşa Çerkes Ethem birliklerinin de desteğini alarak Gediz'deki Yunan ordusuna saldırmak için TBMM'den izin istemiş fakat olumsuz yanıt almıştır.
   Buna rağmen yine de saldırı emrini vermiş ve sonunda yenilerek geri çekilmek zorunda kalmıştır. Çerkes Ethem'in saldırı sırasında düzensiz hareket etmesi de yenilgide etkili olmuştur. Bu gelişmeler üzerine TBMM Ali Fuat paşa'yı Batı cephesi komutanlığından alarak Moskova Büyükelçiliğine tayin etmiştir.
   Batı cephesini ikiye ayırarak Kuzeydeki asıl Batı cephesi komutanlığına Albayİsmet Bey atanırken Güney batı cephesi komutanlığına ise Albay Refet Bey atanmıştır.
   10 Kasım 1920'de Bilecik'e gelen Albayİsmet Bey ilk iş olarak emrindeki birlikleri düzenli ordu birlikleri haline getirmiştir.
.